Språk

Schackmatt i samhörighet

2016-12-08 12:42

I landet deltar nästan 14 000 elever i årskurs 4, med målet att kvalificera sig till riksfinalen i Västerås ABB arena som spelas lördag 3 juni. Samtliga fjärdeklassare i Hallstahammars kommun deltog i årets Schack4an där tävlingen sker i klasslag.

Mats Sjödin från Västerås Schack har varit delaktig i Schack4an sedan 2006.

Samtliga 4:or från Nibbleskolan, Fredhemskolan, Näslundskolan, Vallbyskolan och Strömsholms skola hade samlats i Nibbleskolans matsal för at tävla i "Schack4an". I den stora salen hade ett antal långbord och bänkar arrangerats med tillhörande schackbräden och pjäser.

– I Schack4an får man 1 poäng om man förlorar, 2 för remi och 3 för vinst. Detta för att alla ska bidra. Man tävlar i klasslag. Det finns utjämningssystem som gör att det inte spelar någon roll om man är 20 eller 30 i klassen, berättar Sara Nilsson, lärare på Nibbleskolan.

Kommunens samtliga fjärdeklasser deltog i tävlingen i år.

Koncentrationen kring spelborden var stor bland killarna och tjejerna när tävlingsledare Mats Sjödin från Västerås Schack förklarar reglerna och kallar till spel i den första av totalt tre ronder. Han har varit engagerad i Schack4an sedan 2006.

– Jag hoppas att fler ska blir inspirerade att spela schack. Det är ett spel där alla kan vara med. Man får träna på logiska och analytiska tänkandet och koncentrationen, men framför allt är ett väldigt socialt spel och i Schack4an där de spelar klassvis bidrar det till bättre samhörighet och lagkänsla, säger tävlingsledaren Mats Sjödin.

Världens största schacktävling för ungdomar

Tävlingen startade i Västmanland på 1970-talet och har vuxit till att bli den största schacktävlingen för ungdomar i hela världen med ca 14 000 deltagande ungdomar från hela Sverige. Tävlingen består av delfinal, regionfinal och till slut Riksfinal.

Sara Nilsson var initiativtagare till att kommunens fjärdeklassare skulle delta i Schack4an.

  – Idag är första tävlingen för kommunens elever. Alla fjärdeklassare i Hallstahammars kommun deltar! De som går vidare spelar i Surahammar i februari, sedan länsfinal i Kungsör i april och slutligen för de lyckliga som tagit sig så långt Sverigefinal i Västerås den 3 juni nästa år, säger Sara Nilsson.

Skolorna i Hallstahammar har inte deltagit på runt 10 år, men Sara hoppas att det blir en återkommande tradition att delta.

–  Det är många år sedan Schack4an spelades i Hallsta och jag var initiativtagare till att vi skulle vara med igen och rektor Ann-Sophie Günzel-Wahlström tyckte det var en bra idé. Det är glädjande att vi till slut fick med alla skolor i tävlingen, säger Sara.   

Sara ser många positiva effekter av att delta i Schack4an.

– Det ökar samhörigheten i klasserna när man tävlar tillsammans och peppar varandra. Och alla kan spela.  Sen är det ju glädjen, att det är roligt att spela schack, säger Sara innan en glad fjärdeklassare kommer springandet och kramar henne:

– Jag vann, jag vann, säger hon glatt.

Och på prispallen i Schack4ans första tävling:

1 Nibbleskolan 4C (19)       250
2 Nibbleskolan 4B (18)       238               
3 Näslundskolan 4B (18)     223

Alla klasser i Hallstahammars kommun fick över 150 poäng och gick därmed vidare till semifinalen i Surahammar .